Un espai de lucidesa on discernir
Una cosa és prendre consciència de les emocions i una altra de ben diferent és gestionar-les. El segon recurs que ens brinda l’Educació Emocional per gestionar el nostre desgast és la regulació d’emocions i sentiments.
La regulació emocional és la competència que ens ajuda a construir un espai de lucidesa on discernir la nostra manera d’expressar el que sentim i donar respostes adequades als desafiaments diaris. No es tracta en cap cas de negar, aturar, censurar o obviar la nostra vivència emocional sinó d’expressar-la de manera adequada.Per crear aquest espai necessitem posar en marxa l’anomenada resposta de pausa i reflexió.
Tot el que vivim al llarg del dia ens interpel·la a nivell emocional. Que el teu tren arribi amb retard per enèsima vegada desperta la teva irritació. No poder celebrar l’aniversari amb els teus éssers estimats, desperta la teva tristesa. La persona que es dirigeix a tu sense respecte i amb arrogància desperta la teva ira o inclús un amarg sentiment d’inferioritat.
Quan davant d’aquestes vivències posem en marxa la resposta de pausa i reflexió el que fem, en primer lloc, és establir una PAUSA entre l’emoció i el comportament. Tot i que pot semblar un gest insignificant és important; ja que el que estem fent és decidir que el retard d’un tren no tenyirà el nostre dia de mal humor, que podem trobar maneres creatives de celebrar l’aniversari i que davant d’un comportament poc amable podem optar per no sumar hostilitat a la situació sinó lucidesa. Aquesta pausa ens permet esdevenir una mica més lliures d’allò que ens passa i preparar-nos per donar respostes no condicionades per les circumstàncies o pels altres.
En segon lloc, la resposta de pausa i reflexió ens ajuda a REFLEXIONAR fins a trobar una resposta que no ens danyi a nosaltres mateixos, ni als altres, ni a l’entorn. Aquest segon gest, tampoc insignificant, ens permet fer-nos responsables de les conseqüències dels nostres comportaments. Cal assumir que si bé no podem decidir com ens emocionem, sí que podem decidir com expressem les nostres emocions ja que tots nosaltres, també els infants i els joves, som responsables de les nostres vivències emocionals.
Així doncs si vols saber si la teva expressió emocional és adequada observa’n les conseqüències. Només ho serà si no et perjudica ni a tu, ni als altres, ni a l’entorn.
La resposta de pausa i reflexió és l’expressió d’un acte de llibertat, d’autogovern i també de protecció, ja que actualment és impossible mantenir-se fidel i compromès amb els propis objectius sense crear aquest espai de lucidesa on aturar i reflexionar.
Per poder expressar al nostre dia a dia la resposta de pausa i reflexió, cal posar en marxa el que anomenem les estratègies de regulació emocional. Aquest serà el tema que ens ocuparà en la següent entrada. Mentrestant i per començar a treballar aquesta competència us animo a fer el següent. Es tracta de centrar l’atenció en les coses del vostre dia a dia que us arrosseguen emocionalment. Quines coses a casa vostra us superen emocionalment? A la feina? Al món? Obriu el document adjunt i, per començar, preneu consciència de tot allò que més us costa gestionar.
Comentarios